Perinnenahkuri Naskaliina

Tarina

Naskaliina

Käsillä tekeminen on aina ollut minun juttuni. Sen varsinaisen oman mielenkiinnon kohteeni, nahan, löysin opiskeluaikoina ja työskennellessäni hevosten parissa.

Hevostenhoitajaopintojen jälkeen työskentelin tallityöntekijänä sekä valjakkohevosten hoitajana kisamatkoilla. 

Opiskelin Mustialassa AMK Agrologiksi ja koulutukseen sisältyneellä hevosvarusteiden valmistus kurssilla sain lopullisen kipinän lähteä opiskelemaan hevosvarusteiden valmistusta.

Ypäjällä opiskelin hevosvarusteiden korjausta ja valmistusta, josta  valmistuin keväällä 2012. Pian sen jälkeen perustin oman yritykseni, toiminimen Naskaliina. Valmistan käsityönä varusteita hevosille ja koirille ruotsalaisesta kasviparkitusta naudannahasta.

Samana keväänä alkoi Kemiössä koulutus nahanparkituksesta perinteisin menetelmin, ilman ympäristölle ja terveydelle haitallisia kemikaaleja. Innostuin aiheesta ja lähdin laajentamaan osaamistani  nahka-alalta.

Nahanparkitus ja luu- sekä sarvitöiden parissa Hanna Noren opissa vierähti pari vuotta.

Seuraavaksi suuntasin Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopistoon kaksi vuotiseen valmistavaan koulutukseen, josta valmistuin Perinnenahkurin ammattiin vuonna 2016.

Nahka on materiaalina hyvin kiehtova. Se on monipuolinen luonnon materiaali, josta voi valmistaa lähes mitä vaan. 

 Jokainen nahka on erilainen, johtuen niin eläimen kasvunaikaisista asioista kuin parkitusprosessin vaiheista ja käytetyistä tekniikoista.

Parkittavat nahat tulevat yleensä metsästäjiltä tai teurastamoilta. Yhteistä niille on kuitenkin se, että nahat päätyisivät jätteeksi ilman niiden hyödyntämistä. Eläimiä ei kasvateta nahan vuoksi, vaan lihan ja maidon ja nahka on prosessin ylijäämää.

On kunnioittavaa eläintä kohtaan hyödyntää se mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Perinneparkitsijana hyödynnän myös eläinten sorkkia, sarvia ja luita.

Teollisessa parkituksessa voidaan käyttää monenlaisia kemikaaleja, jotka eivät välttämättä ole itsessään kovinkaan ekologisia, mutta niiden avulla nahkaa saadaan työstettyä säilyvään muotoon ja erilaisia ominaisuuksia ja siten hyödynnettyä nahkaa monipuolisesti. Nämä nahka tuotteet korvaavat monet muovituotteet, joiden valmistukseen taas käytetään öljyä. Nahka on ekologinen valinta!

Nahkatuotteiden valmistuksessa syntyy erikokoisia jämäpaloja. Pidän tärkeänä, että näistä pienemmistäkin paloista valmistetaan esimerkiksi sisustustuotteita ja koruja ja näin minimoidaan jätteen määrä. 

Törmäsin kerran kommenttiin ” jätteet ovat osoitus virheellisestä tuotesuunnittelusta ja toteutuksesta” (tuntematon), joka on hyvä viisaus ja jota kohden pyrin! 

Liina Heinonen

Nainen seisoo metsässä lampaantaljat käsivarsilla.

Naskaliinalta saat kestäviä, kotimaisen käsityön tuotteita, jotka valmistetaan Varsinais-Suomessa!