Nahanparkinta
Nahanparkinta perinteisin ympäristöystävällisin menetelmin
Parkitsen nahkoja käsityönä perinneparkinta tekniikoilla, luonnon omilla raaka-aineilla. Pääasiassa käytän rasvaparkitusta, kasviparkitusta tai näiden yhdistelmää. Parkitsen sekä pintanahkoja että turkiksia ja taljoja.
Rasvaparkituksessa parkitusaineina käytän rypsiöljyä, oliiviöljyä ja kananmunan keltuaista. Kasviparkin keitän parkkihappoa sisältävien puiden kuorista, esimerkiksi pajusta, tammesta tai kuusesta.
Parkitsen muun muassa peuran, lampaan, vuohen, supin, mäyrän, ketun ja kalan nahkoja. Käsityön lopputuloksen on uniikki ekologinen tuote joko käyttöön, koristeeksi tai materiaaliksi jatkojalostusta varten.
Luonnonmukaisesti parkituista nahoista on ilo valmistaa erilaisia tuotteita. Turkisliivi, karvalakki, rukkaset, kalannahkarusetti tai täysin uniikki laukku syntyy näistä hienoista materiaaleista. Kalannahoista saa esimerkiksi näyttäviä yksityiskohtia nahkatöihin. Perinneparkituista nahoista on myös turvallista valmistaa tuotteita vauvoille ja pienille lapsille. Luonnonmukaisesti parkituista nahoista ei irtoa terveydelle haitallisia kemikaaleja lapsen imeskellessä sitä.
Haluaisitko oppia itse parkitsemaan nahkaa perinteisin ympäristöystävällisin menetelmin? Suosittelen lämpimästi hankkimaan jomman kumman Hanna Noren kirjoittamista kirjoista; Nahan jäljillä -Metsän unohdetut aarteet tai Kalan nahan jäljillä -Vesiemme unohdetut aarteet. Kirjat antavat kattavan esittelyn ja ohjeet hienoine kuvineen erilaisista parkitusprosesseista. Nahan jäljillä käsittelee riistaeläinten nahkojen luonnonmukaista parkintaa, mutta samalla ohjeella onnistuu myös esimerkiksi lampaannahan tai -taljan parkinta perinteisin menetelmin. Vesiemme unohdetut aarteet käsittelee kalannahan parkinnan työvaiheita ja monia mahdollisuuksia.
Nahanjäljillä kirjoista saa hyvät kuvalliset ohjeet omaan parkintaharjoitukseen, mutta autan mielelläni mikäli tarvitset lisää neuvoja. Keväällä ja kesällä voit tulla itse verstaalleni työstämään omaa nahkaa. Kerää kaveriporukka kurssille tai tule yksin. Kalannahat on pienen kokonsa vuoksi helppoja aloittaa, jos haluat tutustua ekologiseen parkitukseen.
Ohjeita parkittavaksi tuotaville nahoille
- Tuo nahat valmiiksi nyljettynä, ellei toisin sovita
- nylje mahdollisiman tuoreena
- Karvallisia esimerkiksi taljaksi tulevissa nahoissa huomioitava vuodenaika
- pienturkikset parhaimmillaan keskitalvella talvikarvassa
- käyttöön tuleva peuran/kauriin talja kannattaa parkita kesäkarvassa, talvikarva katkeilee helposti
- Suolaa nahka välittömästi nylkemisen jälkeen reilulla kerroksella karkeaa tai hienoa merisuolaa/vuorisuolaa. Karvapuoli alaspäin ja suolat päälle.
- Pienet nahat ja kalannahat kannattaa pakastaa mahdollisimman tuoreena
- Parkitusprosessit ovat aikaavieviä ja toimitusajan pituus riippuu eläinlajista ja parkitustekniikasta.
- Hintaan vaikuttaa eläinlaji ja koko
- Esimerkiksi aikuisen lampaan tai peuran taljan hinta lähtee 250 €:sta, riippuen mm. koosta ja karvan pituudesta.