NASKALIINA

 

Naskaliina on vuonna 2012 perustettu toiminimi. Olen kasvanut käsityöperheessä ja tehnyt pienestä asti monipuolisesti käsitöitä eri materiaaleista. Sen varsinaisen oman mielenkiinnon kohteeni, nahan, löysin opiskeluaikoina ja työskennellessäni hevosten parissa.

Hevostenhoitajaopintojen jälkeen työskentelin tallityöntekijänä sekä valjakkohevosten parissa. Valjakkokisoissa valjaiden pesua ja huoltoa oli välillä yllin kyllin, mutta siinä samassa tuli valjaat hyvin tutuiksi.

 

Opiskelin Mustialassa Agrologiksi ja koulutukseen sisältyneellä hevosvarusteiden valmistus kurssilla sain lopullisen kipinän lähteä opiskelemaan hevosvarusteiden valmistusta.  Lähdin Ypäjälle opiskelemaan hevosvarusteiden korjausta ja valmistusta. Ypäjältä valmistuin keväällä 2012 ja pian sen jälkeen perustin oman yritykseni. Samana keväänä alkoi Kemiössä koulutus nahanparkituksesta perinteisin menetelmin käsityönä. Innostuin aiheesta ja lähdin laajentamaan nahka-alan tietouttani.


Opiskelin kaksi vuotta nahanparkitusta sekä luu- ja sarvitöitä Axxell Brusabyssä, Kemiössä. Kurssin ohella tein erilaisia parkituskokeiluja kotona. Kiinnostus parkitukseen vain kasvoi ja jatkoin Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopistoon kaksi vuotiseen valmistavaan koulutukseen, josta valmistuin Perinnenahkurin ammattiin vuonna 2016.

 

Nahka on materiaalina hyvin kiehtova. Se on monipuolinen materiaali, josta voi valmistaa hyvin monenlaista. Hyvälaatuisesta nahasta valmistetut varusteet ovat hyvin pitkäikäisiä ja niitä huoltamalla ja korjaamalla käyttöikä pitenee taas entisestään. Tämä taas on ekologista tässä nykyisin vallitsevassa kertakäyttökulttuurissa. 

 

Perinteisin menetelmin ekologisesti parkitseminen on mielenkiintoista. Jokainen nahka on erilainen, johtuen niin eläimen kasvunaikaisista asioista kuin parkitusprosessin vaiheista ja käytetyistä tekniikoista.

Parkittavat nahat tulevat yleensä metsästäjiltä tai teurastamoilta. Yhteistä niille on kuitenkin se, että nahat päätyisivät jätteeksi ilman niiden hyödyntämistä. Eläimiä ei kasvateta nahan vuoksi, vaan lihan ja maidon ja nahka on prosessin ylijäämää. Mielestäni on kunnioittavaa eläintä kohtaan hyödyntää se mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Perinneparkitsijana hyödynnän myös eläinten sorkkia, sarvia ja luita.

Teollisessa parkituksessa käytetään  monenlaisia kemikaaleja, jotka eivät välttämättä ole itsessään kovinkaan ekologisia, mutta niiden avulla nahkaa saadaan työstettyä säilyvään muotoon ja erilaisia ominaisuuksia ja siten  hyödynnettyä nahkaa monipuolisesti. Nämä nahka tuotteet korvaavat monet muovituotteet, joiden valmistukseen taas käytetään öljyä. Nahka on ekologinen!

 

 

Nahkatuotteiden valmistuksessa syntyy erikokoisia jämäpaloja. Pidän tärkeänä, että näistä pienemmistäkin paloista valmistetaan monenlaista hyödyllistä, esimerkiksi verhorenkaita ja koruja. Törmäsin kerran kommenttiin " jätteet ovat osoitus virheellisestä tuotesuunnittelusta ja toteutuksesta" (tuntematon), joka on hyvä viisaus!

 

Naskaliinalta saat kestäviä, kotimaisen käsityön tuotteita, jotka valmistetaan Varsinais-Suomessa!

 

 


 

Liina Heinonen